7 oktober: Lijstjes

lijst

Nachtelijk zweten, vermoeidheid, vergeetachtigheid. Tintelende vingers, gewrichtspijn en haarverlies. Stemmingswisselingen, oedeem en blijvende schade aan zenuwuiteinden. Onvruchtbaarheid, overgang en concentratieverlies. Misselijkheid, obstipatie of diarree. Hoofdpijn, spierpijn en een constante angst voor de toekomst. Geen zin in seks, gewichtsverlies, neerslachtigheid. Aankomen, schimmelinfecties en een droge huid.

Gewoon een kleine greep uit een oneindig lijstje kleine en grote gevolgen van kanker en alle bijbehorende behandelingen. We vinken ze af en gaan door. Want bijwerkingen krijg je zomaar cadeau, in ruil voor die kans op een langer leven. Het zijn soms kleine gevolgen die die voor de buitenwereld onzichtbaar zijn of geheim worden gehouden, omdat ze gênant zijn of omdat we er al bijna aan gewend zijn. Bijwerkingen, veroorzaakt door middelen die andere bijwerkingen tegen moeten gaan of die we voor lief nemen, omdat het nu eenmaal kiezen tussen twee kwaden is. Het is een soort cirkel waarin keuzes gemaakt worden en waarbij kwaliteit van leven het ultieme doel is. Het is grenzen bepalen en afwegen of het middel niet erger is dan de kwaal. Ook de kleine bijwerkingen kunnen een dagelijkse confrontatie zijn, want hierdoor worden we steeds weer herinnerd aan het dunne lijntje waarop we nog steeds balanceren.

Wat maakt, dat we niet opgeven of ons evenwicht verliezen? Dat zijn misschien wel de onverwachtse bijwerkingen die helemaal zo vervelend niet zijn. Zo is humor er één van en zo ook de veranderde kijk op het leven. Een nieuw inzicht in prioriteiten en de ontdekking dat je veerkrachtiger bent dan je ooit had durven hopen. Maar afgewogen, verliezen de gunstige bijwerkingen het doorgaans van de beperkingen die iemand met kanker ervaart. Toch is het nu juist die veerkracht en humor die ons sterk genoeg maakt om de balans keer op keer te hervinden.

Advertenties

2 Reacties op “7 oktober: Lijstjes

  1. Inderdaad…bijwerkingen van bijwerkingen. En na elke consultatie;om eindelijk eens minder medicatie te slikken; kom je buiten met een nieuw voorschrift, en toch worden we er niet ‘echt’ zot van… Weer een moedige dag gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s