14 oktober: Geld

geld

 

Het lijkt zo onbelangrijk, wanneer de gezondheid een rol speelt. Wat is nu geld als een ziekte als kanker je leven overheerst? Toch is geld een zorg waar ik best vaak mee worstel, want ik moet ook steeds afwegingen maken waar ik nooit om gevraagd heb. Sparen doe ik niet voor mezelf  of voor mijn eigen toekomst, maar ik laat straks wel mensen achter. Mijn nalatenschap kan het leed wat verzachten en ik maak constant een afweging over wat ik wil en kan schenken. Geef ik ze herinneringen mee die ik nu kan creëren of zorg ik dat de toekomst van mijn gezin financieel zeker is.

Ik ben niet in de positie om beiden te doen, dus leg ik steeds weer de cijfers op tafel op zoek naar een middenweg waar we allemaal wat aan hebben. Het is niet dat ik in armoede leef, maar de extraatjes moet ik af en toe wel op een weegschaal leggen. Herinneringen hoeven niet duur te zijn en zijn vaak juist wel erg kostbaar. Een vakantie, een dagje strand of gewoon een wandeling in een mooie omgeving. Samen spelletjes doen en een enkele keer naar een pretpark of dierentuin. Dingen die geld kosten wat ik nu moet uitgeven en niet in de spaarpot kan doen.

Ik heb al afstand gedaan van een aantal van mijn eigen herinneringen om nieuwe te maken. De herinneringen die alleen voor mij gelden en die ik alleen maar kan meenemen in mijn eigen graf. De erfstukken waar mijn kinderen niets mee hebben, omdat ze degene van wie het was nooit gekend hebben. Ik heb ze verkocht om de opbrengst te investeren in de nalatenschap voor mijn eigen gezin. Een afweging die mij verdriet deed, maar ook troost gaf, omdat het zich uitbetaalde in blije gezichtjes.

Door kanker verandert de kijk op materiële zaken, maar komt ook de bewustwording over tekorten. Waar je in een fase van je leven zit dat geld geen rol zou mogen spelen, vanwege je lichamelijke gezondheid, wordt je juist geconfronteerd met het belang van financiële gezondheid. Een lager inkomen en hogere kosten, in combinatie met wensen die elkaar tegenwerken. Naast de zorg over kanker, komt de zorg over geld, terwijl geld juist het laatste is waar je om geeft.

Advertenties

Een Reactie op “14 oktober: Geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s