30 oktober: Ik

spiegeltje

Na bijna alles gezegd te hebben, is er nog één ding wat ik kwijt wil. Kanker speelt een grote rol in mijn leven, omdat het mijn leven bepaalt en dan vooral mijn toekomst. Daardoor loopt het als een rode draad door mijn leven heen en vergeet mijn omgeving weleens dat mijn leven niet alleen om kanker draait. Zelf doe ik dat ook, dus ik neem het niemand kwalijk. Maar ik ben meer dan mijn kanker. Ik ben een moeder, een vrouw en een levensgenieter. Ik houd van mijn leven, ondanks de kanker en heb een brede interesse. Daarom staan veel van mijn woorden ook lijnrecht tegenover mezelf.

Want ik wil aandacht voor kanker en inzicht creëren. Dat doe ik op mijn manier en dat wekt de indruk dat ik graag wil dat mensen mijn kanker zien. Dat is misschien ook wel zo, maar mijn doel is vooral om miscommunicatie tegen te gaan. Want ik wil ook zo graag dat mensen door de kanker heen kijken. Dat ze zien wie ik ben en waarom ik schrijf over alle gevolgen. Dat doe ik niet om de aandacht op mezelf te vestigen, maar juist om te laten zien hoe verweven het is met mijn leven en die van vele anderen.

Ik breng mijn kinderen naar school en probeer ze naar eer en geweten op te voeden, net als elke andere moeder. Ik draag make-up en ga graag winkelen, net als vrijwel iedere vrouw. Ik wil ondertussen ook graag weten hoe het een ander vergaat en je mag me gerust lastig vallen met dagelijkse onbenulligheden.

Kanker bepaalt misschien wel de manier waarop ik in het leven sta, maar het maakt mij niet anders of bijzonder. Het maakt dat ik mijn tijd anders indeel en dat ik soms wat meer behoefte heb aan begrip, hulp of geduld. Maar ik ben mijn kanker niet en leef toch met de gevolgen. Door die gevolgen zichtbaar te maken, hoop ik juist dat kanker beter bespreekbaar is en geen stigma of drempel om met mij te praten. Ik ben ik en ik vraag slechts om eerlijkheid. Als dat betekent dat je niet weet wat je nu wel zeggen moet, vraag het gewoon en als ik mijn verhaal kwijt ben of niks te melden heb, adan kunnen we daarna gewoon snel weer over naar de orde van de dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s