Knippen en plakken

IMG_3418

De kleur van je bh, een tropische cocktail, je borsten op tafel, het grote borstkankerspel. Een hartje, een kaarsje een mooi roze lintje. Een symbool van aandacht, gedragen, gedeeld, getoond. Ik heb ze dit jaar nog niet voorbij zien komen, maar we kennen ze allemaal en hebben ze soms zelfs gedeeld. Een beetje lacherig of serieus, maar vooral om te laten zien dat we wat willen doen. Maar wat heb je eigenlijk gedaan door te delen? Je hebt geknipt en geplakt en soms nog wat gekopieerd. Niet meer en niet minder. Nou, niet helemaal, want je hebt waarschijnlijk ook wat gelachen en jezelf als klap op de vuurpijl een prettig gevoel bezorgd. Een gevoel van solidariteit en voldoening, omdat je een daad hebt verricht. Misschien wel een goede daad, want er is nu vast iemand met kanker, wiens dag ietsjes zonniger geworden is. Iemand die het door de chemo van die dag even niet meer zag zitten en nu door jouw hartje het licht weer kan zien. Iemand die treurt om alles wat er verloren is gegaan, maar het leven weer oppakt, dankzij jouw aandacht. En stel nou, dat er een vrouw is, die door het zien van jouw borsten, de hare nog een keer extra heeft gecontroleerd? Stel, dat deze vrouw nu wat heeft gevonden en nog net op tijd was om de dokter te bellen. Dat allemaal, dankzij jouw aandacht voor het probleem. Of was het alleen de aandacht voor jezelf, omdat je niet achter wil blijven, bij al die virtuele vrienden die ook mee hebben gedaan?

Ja, ik klink zuur en misschien overdrijf ik wel een beetje. Val me maar af en vertel me hoe dankbaar ik moet zijn met de aandacht. Want er zijn zoveel ziektes die in de schaduw staan. Dan heb je helemaal gelijk, want het is inderdaad niet heel erg eerlijk. Wij borstkankerpatiënten krijgen een hele maand aandacht en worden zodoende flink in het zonnetje gezet. We mogen niet klagen over kwetsende statussen of confronterende foto’s, zolang het een onschuldig spelletje is om aandacht te vragen. Het is er voor ons en met de beste bedoelingen. Eigenlijk zijn wij gewoon enorme bofkonten, omdat we een mooi hip kleurtje krijgen en zelfs een eigen agenda. We hebben de meest trendy ziekte op aarde en zijn toch ondankbaar, want we klagen steen en been als iemand wat voor ons doet.

Er hangt iets in de lucht, maar grijpen kan ik het niet. Een gevoel van onbehagen en tegelijk ook die verwachting en de vraag wat ze dit jaar weer verzinnen. Komen ze met een nieuwe actie of halen ze oude trucjes uit de doos. Het is weer die tijd van het jaar, dat ik tegen het dilemma aanloop of ik er wat van moet denken of niet. Zal ik het zeggen, ga ik wat doen of laat ik het gebeuren? Oktober nadert en ik voel me bijna bezwaard dat ik niet voldoe aan het ideaalbeeld van de borstkankerpatiënt. Want het is de verkeerde aandacht waardoor ik elk jaar al half september een klein beetje opstanding word. Niet de aandacht zelf, maar al het klakkeloze knip- en plakwerk, wat elk jaar weer terugkomt. Doe jij dat en heb ik je nu gekwetst? Dat spijt me dan oprecht. Blijf vooral doorgaan met datgene waarvan je denkt er goed aan te doen. Ik neem het je niet kwalijk, want ik weet dat je het niet kwaad bedoelt. Maar heel misschien ben jij wel diegene die dit leest en gaat nadenken over wat ik schrijf. Degene die zich afvraagt wat dan wel zinvol is en die voortaan niet zomaar alles deelt. Als ik dan ook nog de gelegenheid krijg om te zeggen dat een donatie of wat persoonlijke aandacht wel het verschil kan maken. Dan heb ik misschien wel één iemand bewust gemaakt van het feit dat alle aandacht voor borstkanker echt niet altijd een privilege is…

Advertenties

13 Reacties op “Knippen en plakken

 1. Heb al eens eerder een soortgelijk bericht gelezen van je. Toen heb je me er al bewust van gemaakt. Voor degene die het niet hebben en niet overkomt is makkelijk om even een roze lintje oid bij je profielfoto te knallen. En het zal ongetwijfeld een soort van steunbetuiging kunnen zijn. Maar jij zit er werkelijk mee. En daar veranderd zo’n lintje niets aan.

  Wat betreft andere ziektes die in de schaduw staan. Dat klopt. Maar aan de meeste ervan ga je niet dood. Dat is een behoorlijk belangrijk verschil. Ik ben zelf ook chronisch ziek en mijn ziekte is ook vaag en niet erkent. Maar inprincipe kan je er 100 mee worden.

  Ik wens je sterkte. Nu. Ook volgende maand. Altijd.

  Groetjes Ingrid

 2. Ik kom die deelberichtjes regelmatig tegen. Als ik al reageer, dan schrijf ik dat ze beter kunnen doneren, dat helpt alleen! Weer mooi verwoord hoor, ik ga het delen, als je dat goed vindt.

 3. Inderdaad Femke, naar mate de tijd nadert krijg ik zo iets van, mag het een beetje minder! Maar aan de andere kant ben ik dan bezig om allerlei activiteiten te organiseren in de Oktobermaand voor de BVN. Koop ik ook het armbandje en de agenda!
  Het zal wel bij ons horen dat gevoel van onvrede, dat dubbele!!!
  Je hebt het in elk geval weer mooi beschreven!💗

 4. mmm, ja dubbel, dubbel zeker. Maar dat is bij al die acties en delen in de sociale media, denk bv ook aan MH17, Charlie H (iedereen is Charlie, terwijl het gros geen idee heeft waar het blad voor staat) En zo gaat dat dan ook in oktober…….
  Maar….. er zijn ook mensen die het wel bewust delen om aandacht te vragen, omdat zij het van nabij mee maken of hebben mee gemaakt (zelf of als er naast staande). Ik weet dat mijn omgeving nu wel anders deelt en aankijkt tegen deze acties. Dat het dan wel een persoonlijke steun kan zijn, door vooral ook hun omgeving om aandacht te vragen.
  Wat mij wel stoort is dat er op FB het bericht continue rondgaat dat “Vandaag is wereldkankerdag”……zonder datum. Is wel een manier om elke dag dan wereldkanker dag te maken….probeer dus steeds maar weer uit te leggen dat dit maar 1 dag per jaar is…. Misschien dat ik daar ook nog wel eens moe van ga worden.
  Maar door jouw stuk ga ik wel nadenken: wat zal ik doen als ik weer in oktober het knip en plak werk tegen kom??? Vragen: en wat doe jij?
  Dus weer iemand die nu bewuster tegen het deel werk aankijkt! Mooi zo.
  Marja

 5. Femke, heel treffend beschreven. Ik moet heel eerlijk zijn en bekennen dat ik af en toe een beetje aandacht ( via FB of op een andere manier) prettig vind, maar absoluut niet in de vorm van een kaarsje, lintje of een spelletje! Deze week heb ik gecollecteerd voor het KWF, echt een heel mooi bedrag opgehaald, dat zijn de dingen die mij heel blij maken, de reacties van de mensen die doneren, terwijl ze niet weten dat ik zelf eierstokkanker heb! Het herinnerde mij wel aan een jaar geleden toen ik ook zou collecteren maar helaas moest afzeggen omdat de kanker was teruggekomen! Ik ben heel blij dat ik op deze manier iets heb kunnen doen! Femke ik blijf je volgen je bent een voorbeeld voor mij! Liefs Eva

 6. Ik heb kanker, maar geen borst kanker. Soms krijg Ik het gevoel dat het alleen borst kanker is. Alsof de rest niet bestaat. Ook Ik heb een beetje moeite met dit heel rose festijn.

 7. Van mij mag er meer aandacht komen voor andere ziekten ook. Niet op de stomme roze lintjes manier idd. Maar ook ziekten waar je niet aan doodgaat, maar die je een levenlang hebt, zijn vreselijk. Dit is geen wedstrijd om aandacht. Maar zoals hier meer is aangeven, het is wel fijn als mensen een beetje rekening houden met je leed. En ik begrijp heel goed hoe aangrijpend het wellicht naderende einde is. Dat ontbreekt natuurlijk bij mij. Maar na 21 jaar ziekzijn, is toekomst ook niet altijd wenselijk. Ik wil niemand kwetsen. En ook niet vergelijken. En zeker geen leed verergeren. Of bagatelliseren. Ik loop op eierschalen, om maar die al beurse ziel, niet nog meer pijn te doen.
  Alleen maar zachtjes zeggen; Crohn en reuma zijn ook heel erg naar. En nee, ik wil niet ruilen. :-(.
  Iedereen sterkte. xx

 8. Ik heb deze video ruim 3 jaar geleden gemaakt en gepost. De aantallen kloppen niet meer en zijn alleen maar schrijnender geworden. De kaarsjes zijn veranderd in lintjes, raadsels en stripfiguren.

  Het is misschien wat harder gesteld dan jouw mooi geschreven verhaal, maar de strekking is volgens mij grotendeels hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s