13 oktober: Keerzijde

medaille

Elke keer dat er gesproken wordt over winnen of verliezen, alsof kanker een wedstrijd is, vraag ik me af wat de troostprijs is. Wat mij betreft is er geen eerste prijs, maar een medaille voor alle vechters, de strijders, de lotgenoten en de bondgenoten. Want wat zijn verliezers als er nooit een echte winnaar zal zijn?

Kanker overleef je en het gevecht is niet alleen tegen de ziekte zelf, maar ook tegen alle gevolgen die de diagnose indirect heeft. Emotioneel en lichamelijk. Bijwerkingen en verwerking, maar ook beperkingen, al dan niet blijvend. Tegen kanker kan je vechten of strijden, maar de zwaarste strijd lever je vaak juist tegen de middelen die de kanker moeten bestrijden. Artsen gaan de strijd aan en jouw lichaam is de plek waar de slachtoffers vallen. Het is schieten met een kanon op een klein, maar onberekenbaar doel. Hoe kan je nog van winnaars spreken, als het geleden verlies zo enorm groot is? Noem je iemand waarbij de middelen hun doel niet raken, dan maar gewoon een verliezer? Nee, want met kanker kijk je altijd aan tegen de keerzijde van de medaille.

Dat is niet eerlijk, want juist de mensen die het niet overleven, zijn dappere helden. Ook als ze besluiten het slachtveld te verlaten, want die keuze is misschien juist wel het meest dapper van allemaal. Dat zijn de winnaars die sterker zijn dan hun emoties. Omdat ze het lef hebben en sterk genoeg zijn om te accepteren dat de strijd zonder spelregels geen wedstrijd is, maar een lot dat ze ongevraagd dragen.

Advertenties

4 Reacties op “13 oktober: Keerzijde

  1. ❤ Fijn om dit af en toe te lezen. Het is zo waar wat je schrijft. Ik ken helaas zoveel mensen die het niet hebben gered, die dolgraag hadden willen blijven leven. xx

  2. Eindelijk iemand die die idiote combinatie van “kanker en wedstrijd” voor eens en voor altijd elimineert! Dank je wel Femke, jij schrijft de woorden die ik al zo lang zocht!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s