17 oktober: Relaties

hart-gebroken

 

Kanker verandert een relatie, omdat de onderlinge verhoudingen verschuiven. Iemand met kanker, heeft steun nodig en een partner neemt vaak die rol op zich. Een enkele keer is een partner hier niet toe bereid, maar gelukkig zullen de meesten niet zo snel afhaken. Toch is het logisch dat kanker druk op een relatie zet, want de rollen zijn plotseling anders. Alle aandacht gaat uit naar één van de twee, terwijl de ander zichzelf in een nieuwe positie moet schikken. Geen volwaardige gelijkheid, maar een behoevende en een bekommerende rol. De zieke partner heeft zorg nodig en de ander krijgt nauwelijks de ruimte om het verdriet een plekje te geven, omdat hij of zij ongevraagd de verzorgende taken krijgt.

De wereld draait door, terwijl het gezinsleven om aanpassingen vraagt. De wereld draait door en ondertussen veranderen de verhoudingen steeds weer. De puzzelstukjes passen niet meer en elke fase van de ziekte, brengt nieuwe perspectieven. Waar het eerst nog mentale steun is, zal er later meer letterlijk verzorgd moeten worden. De relatie verandert en toekomstdromen worden steeds weer bijgesteld.

Verwerking en aanpassing kost tijd. Je kunt het niet opjagen of forceren. Waar de één alles al snel een plekje geeft, heeft de ander het nog niet geaccepteerd en zo groeien de partners soms ook uit elkaar. Blijven praten en bijstellen is dan misschien wel de enige manier om dicht bij elkaar te blijven staan. Zorgtaken uit handen geven en tijd maken voor elkaar. Steeds weer opnieuw kiezen en elkaars grenzen ontdekken. Dat is een manier om samen sterk te blijven, maar het is geen garantie. Kanker maakt meer kapot dan je lief is en soms zal er voor altijd een stukje van de puzzel ontbreken,

Advertenties

Een Reactie op “17 oktober: Relaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s