Exacte wetenschap

horen zien zwijgen

Confronterende cijfers, geschokte reacties, verbazing, verontwaardiging. Een artikel over vooroordelen, het taboe en over het in stand houden van een stigma. Geen nieuws, niks vernieuwends. Voor mij dan. Want ik zie slechts een bevestiging, een samenvatting in statistieken, van dat waar ik al tien jaar lang tegenaan loop. Mensen die vragen stellen of verwachtingen hebben, gebaseerd op onwetendheid. Ben je nu beter, wordt je ooit beter? Er worden steeds nieuwe dingen ontdekt, jij gaat vast nog gewoon twintig jaar leven hoor! Rook je, heb je borstvoeding gegeven? Ik zie niks aan je, moet je kotsen van chemo? Dat korte haar staat je goed, je moet positief blijven en er niet zo veel mee bezig zijn. Slechts een kleine greep uit de dingen die ik dagelijks hoor en echt niet alleen maar van vreemden. Dat is geen verwijt, want het is een manier om betrokkenheid te tonen, vaak gedreven vanuit frustratie en onmacht. Een vriendelijk gebaar, volledig onschuldig, maar tegelijkertijd een bijdrage aan de instandhouding van vooroordelen.

De geschokte reacties begrijp ik, want de cijfers zijn hard. Maar waar ik zelf meer van schrik, is het feit dat deze cijfers niet meegroeien met de ontwikkeling van al onze kennis. Dat er nog steeds een grote groep is, die denkt dat er niet over praten beter is en dat kanker iets is waar je zelf verantwoordelijkheid voor draagt. Dat borstkanker zo goed te behandelen is, dat zelfs uitzaaiingen geen reden tot paniek zijn.

Nu is het niet alleen een kwestie van kortzichtigheid. Vet gedrukte krantenkoppen, schreeuwen steeds van een doorbraak en roepen dat genezing nabij is. Steeds weer die strijdkreten over kanker en foto’s van vrouwen die ogenschijnlijk ongehavend ‘gesurvived’ hebben. Het beeld van borstkanker, dat in de media geschetst wordt, klopt niet met de werkelijkheid en misschien komt daar nu het ongeloof vandaan. Ongeloof over cijfers, omdat het moeilijk voor te stellen is dat het stigma zo groot is. Maar wij weten wel beter. Wij worden namelijk elke dag geconfronteerd met de onwetendheid. Toch, als ik de cijfers bekijk, zie ik echt overeenkomsten. Overeenkomsten met hoe het voor mij in de praktijk elke dag is. Geen onwil, geen kwade bedoelingen, maar dat neemt de pijn niet geheel weg.

Dus, voor wie denkt dat de cijfers niet kloppen, heb ik een schokkende mededeling. Anno 2016 is er helaas nog niet echt veel veranderd. We weten meer, we kunnen meer en de techniek staat niet stil. Maar wat wel echt stil is blijven staan, is de ontwikkeling rondom het taboe. Want zolang er nog vooroordelen zijn, zullen we kanker misschien wel ooit genezen, maar nooit echt verslaan.

Bron artikel: 22-42% Europeanen vindt dat vrouwen met gemetastaseerde borstkanker hun ziekte geheim zouden moeten houden

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Een Reactie op “Exacte wetenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s