Tegen welke prijs?

article21416608_b

De eerste schoolreis, een zwemdiploma, die eerste zoen of die laatste musical op de basisschool. Samen op vakantie, samen kerst vieren, elke kans aangrijpen om herinneringen te creëren en je kinderen voor te bereiden op de dag dat je er niet meer zal zijn. Hoe onbetaalbaar is tijd, als je weet dat het schaars is? Valt er een prijskaartje te hangen aan weken of maanden, als die ene maand net die maand is waarin je kind voor het eerst op schoolreisje gaat? Als je weet dat je dood gaat en dat je kinderen zonder jou verder moeten? De prijs is een persoonlijke opoffering en een dagelijkse afweging tussen levenskwaliteit en tijd die de opoffering mogelijk levert. Stel, dat er dan een kans is op ruim een jaar extra, maar een ander voor jou bepaalt of die tijd wel opweegt tegen de prijs. Dat er extra tijd ingekocht kan worden, maar de geldschieter beslist of jouw tijd dat wel waard is.

De gezondheidszorg is te duur en we leven steeds langer. Daardoor moet er gewaakt worden over het budget. Maar stel dat je weet dat de bezuinigingen ten koste gaan van jouw kans op dat ene jaartje, waarin je zoveel bijzondere momenten nog wel kan beleven? Daarbij pleit ik zeker niet voor onbeperkt doorbehandelen, maar wel voor de vrije keuze van de patiënt. Alleen die kan bepalen welk prijskaartje aan tijd hangt en in welke opoffering het waard is om een afweging te maken tussen baten en lasten.

Tachtigduizend euro per jaar, is veel geld. Dat weten we allemaal en soms vraag ik me af of die kosten niet lager kunnen. Maar in plaats van te onderhandelen over deze prijs, gaat de discussie over de kosten zelf en over de afweging wat een extra jaar leven nou echt oplevert. Maar die prijs valt niet uit te drukken in tijd of in geld, want dat is nu eenmaal  voor iedereen anders. Wat voor de één onbetaalbaar is, omdat het jaar een verschil kan maken, is voor de ander misschien slechts een jaar waarin ze alleen nog maar opofferingen doen.

Voor mij als moeder met jonge kinderen voelt een jaar of misschien wel twee, als een heel leven. Omdat mijn kinderen nu nog zoveel belangrijke momenten beleven. Omdat ik dan heel misschien nog mag meemaken hoe mijn dochter haar middelbare school afmaakt en als ik echt geluk heb, de eindmusical van mijn zoontje nog zien mag. Omdat tijd niet in geld uit te drukken is, is het een pijnlijke discussie voor iedereen waarvan extra tijd afhangt van de uitkomst van deze discussie. Want stel nou, dat het jouw moeder of kind is, waaraan de overheid een prijskaartje hangt? Zou je dan willen dat er van bovenaf geboden wordt op het leven van jouw dierbare of dat jouw dierbare aan de verkeerde kant van de balans in het kasboekje komt te staan? Het mag toch niet zo zijn dat een ander beslist welke offerte er uit wordt gebracht op tijd waarvan jij de enige bent die de juiste waarde kent! Niemand behalve jijzelf, kan bepalen wanneer de prijs echt te hoog wordt en wanneer de grens is bereikt. De grens tussen geld en leven. De grens waarop tijd nog wat oplevert of juist slechts nog een opoffering is.

Bron: NU.nl Adviescommissie vindt medicijn borstkanker te duur

Advertenties

7 Reacties op “Tegen welke prijs?

 1. Waarom gaat de discussie niet over de prijs die fabrikanten berekenen voor medicijnen? Die zijn vaak onnodig hoog en er worden enorme winsten op gemaakt.

 2. Alleen jij kunt bepalen wat het jou mag kosten om nog een jaar extra te mogen leven. Alleen jij kunt bepalen welke offers je nog wilt betalen voor dat extra jaar.
  Deze maatschappij richt zich steeds meer op het financiële in plaats van op het menselijke. Heel veel sterkte met jouw reis. Ik hoop voor jou dat jouw reis nog heel lang mag duren! Sterkte!

 3. Er zou idd ook een andere discussie gevoerd mogen worden: waarom medicatie zo duur moet zijn, waarom bepaalde medicatie weer niet bij kanker vergoed wordt en bij andere aandoeningen wel terwijl het wel kan helpen en op een goedkopere manier dan weer opnieuw het wiel uitvinden………..
  Jammer dus dat anderen denken voor ons leven een keuze te kunnen maken en er een prijskaartje aan willen hangen.
  Want op zich is de keuze al moeilijk genoeg of je door wilt gaan met alles wat het met zich mee brengt of dat je vindt dat het genoeg is geweest.
  Terwijl ik weet dat ik niet ten koste van alles wil doorgaan, heb ik volledig begrip en respect voor jou en anderen met en zonder kinderen, die tot het uiterste willen gaan. Beide keuzes zijn geen makkelijke weg. En beide keuzes kunnen nog wel eens gedwarsboomd worden door anderen dan jij zelf, die een andere visie of mening heeft. Helaas.

 4. Dit is zo een lastige discussie! En een heel oneerlijke ook. Ik ben het ook helemaal met je eens. Helaas is Nederland een land waar de patiënt min of meer aan de arts wordt overgelaten, die beslist wat er zal gebeuren en welke keuzes je hebt. Op basis van de kosten dus…

 5. Goed geschreven Femke! Mijn man Danny leeft nog dankzij een effectieve, maar dure behandeling in New York, en wat zijn we ontzettend blij met de vele mooie momenten die we afgelopen jaar samen met ons gezin hebben beleefd! Onbetaalbaar! Voor het eerst naar school, zwemles, peuterspeelzaal, leren fietsen! Hij is erbij! Maar niet dankzij de zorgverzekering. We kunnen dit met crowdfunding mogelijk maken, waar we heel dankbaar voor zijn. We hopen op nog heel veel mooie momenten samen. Heel veel sterkte en hopelijk ook nog heel veel mooie momenten voor jou en je gezin! Carpe diem! Liefs

 6. Ik vind het kunstmatig hooghouden van de prijs door de farmaceut het echte probleem. De gezondheidszorg is zo duur omdat zij een monopolie hebben en de afnemers dus gedwongen worden deze prijs te betalen…het is toch te zot dat we mensen dat laatste stukje van hun leven niet meer zouden kunnen geven. Het gaat niet alleen om de zieke zelf maar ook om alle naasten…heel verdrietig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s