In het oog van de storm

haring_kunststof_19_cm

Code rood. De verwachtingen zien er niet gunstig uit en we lopen een rondje om de voortent om te kijken waar we nog extra scheerlijnen kunnen plaatsen. Op het scherm van mijn telefoon zie ik de veelkleurige vlek een draaiende beweging maken. Het lijkt wel een donut en wij zitten in het midden, op de plek waar geen kleurtjes te zien zijn. Als je niet beter zou weten, zou het haast een mooi schilderij zijn.

Het is windstil en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. De sfeer is gespannen, al geldt dat niet voor iedereen. Sommige mensen zitten onder de luifel rustig koffie te drinken en trekken zich niks aan van de activiteiten om zich heen. Overal klinkt geklop en getimmer. Extra haringen worden in de grond geslagen en er worden stormbanden bijgezet. Mensen kijken steeds even omhoog, maar daar is eigenlijk maar weinig te zien. Het zonnetje schijnt en het lijkt een dag als alle anderen. De foto’s van plaatsen waar de storm al voorbij is, liegen er niet om, maar het blijft onvoorstelbaar dat het hier ook zo zal zijn.

Om twee uur is het nog windstil, om één minuut over twee breekt de hel los. De luifel waar zojuist nog koffie onder gedronken werd, vliegt de lucht in en iedereen rent over het veld om te gaan schuilen. Onze voortent schudt en klappert in de storm, maar onze voorzorgsmaatregelen werken. Een paar rondjes om de tent om scheerlijnen aan te trekken en even paniek als de wind onder de tent door dreigt te komen. Maar we zitten veilig en staan relatief gunstig ten opzichte van de wind. We overleven de storm en maken de volgende dag een rondje langs alle tenten die het niet hebben gered. De ravage is enorm en het besef des te groter, dat we geluk hebben gehad.

Twee weken later ontvang ik een bericht. Een lotgenootje laat weten dat ze nog een tentharing van ons heeft liggen. Die hebben we haar geleend, toen ze tijdens de Samenloop naast ons stond met een tent die niet bestand was tegen de wind. Ze heeft een stormachtige tijd achter de rug en gebruikt de haring als metafoor voor de steun die ze heeft gehad tijdens het evenement. Dan ineens zie ik de symboliek van ons avontuur en de ontbrekende tentharing. Want wij hebben de storm overleefd, ook met één haring minder. Of we nu in het oog van de storm zitten of vol in de wind; er is altijd wel een mogelijkheid te vinden om de storm te trotseren. Want al zetten we nog zoveel scheerlijnen bij; het overleven van zo’n storm krijgt pas echt waarde, als je die ene tentharing kan missen en ruimte kan maken om een ander tot steun te zijn…

Advertenties

10 Reacties op “In het oog van de storm

  1. Tja die stormen hé….. weer mooi beschreven Femke!! In de storm kan je dus zelfs een ander nog steunen, dat is een mooi idee. Want mijn motto is: niet wachten tot de storm voorbij is, maar dansen in de regen. Kan hem dus nu aanvullen met jouw haring 🙂
    En dankzij jouw mooie verhalen heb ik nu het bloggen ook opgepakt!! Dank je voor de inspiratie en het delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s