Open brief aan Daniel CC: politiek Nederland

Beste Daniël,

Het is schrijnend dat de verzekering onderscheid maakt als het gaat om de zorg. Ook ik heb daarmee te maken gehad en ben als brandend huis weggewuifd, omdat ik mezelf als zelfstandige niet goed had verzekerd. Een huis kan ik niet kopen en om mijn uitvaart verzekerd te krijgen, moet ik minstens nog twee jaar in leven blijven. Ik zie jouw probleem en het is goed dat je het aan de kaak stelt. Je bent jong en wil verder met je leven, want het zal ongetwijfeld een moeilijke tijd zijn geweest.

In de zorg wordt onderscheid gemaakt en de marktwerking maakt het ‘vrij kiezen’ minder vrij dan het lijkt. Om in aanmerking te komen voor een aanvullende verzekering, staat je verleden je in de weg en dat is oneerlijk. Maar wat ook oneerlijk is, is dat er mensen zijn die een aanvullende verzekering niet kunnen betalen. Mensen die chronisch ziek zijn en die zeker zijn dat ze het volledige eigen risico elk jaar weer betalen moeten. Mensen die het geld niet hebben voor een goede pruik of prothese. Of mensen die niet in aanmerking komen voor een behandeling, omdat deze in Nederland nog niet beschikbaar is.

Ik ben het volledig met je eens dat de zorg krimpt en dat de slachtoffers vaak in het verkeerde team zitten. Waar jij tegenaan loopt is voor velen een dagelijkse worsteling en het is goed dat je jouw frustratie onder woorden brengt en dat de politiek daar nu eindelijk eens wat mee doet.

Toch wil ik wel wat kritiek uiten en dan vooral op de manier waarop je zelf kritiek in ontvangst neemt. Je schrijft een open brief en daarmee wek je de illusie dat je de vertegenwoordiger bent van alle verzekerden met een medisch verleden. Je kaart een probleem aan, maar vergeet wel dat jouw pijn ook anderen raakt. Veel chronisch zieken, zullen het zien als een luxeprobleem. Dat maakt jouw probleem er niet minder op natuurlijk, maar je reacties op de kritiek passen niet bij de trots die je toont om de behaalde publiciteit. Je bent ook nog jong, maar door je verleden ben je niet onervaren. Je doet jezelf tekort, als je niet open staat voor kritiek, want je hebt namelijk echt wel een punt!

Aan de zorg en ons zorgstelsel zitten meer haken en ogen dan dat jij aan de kaak stelt. De vrije keuze, het eigen risico en de eigen bijdrage voor sommige medicatie of andere hulpmiddelen. Het gebrek aan verplegend personeel, de ouderen die vereenzamen en de soms schrijnende financiële situaties van chronisch zieken. Ja, er moet veel veranderen en nee, we mogen niet verder bezuinigen op de zorg. Ik ben verheugd te zien dat je deze problemen ook serieus neemt en ook dat je duidelijk op je strepen blijft staan. Een beetje nuance hier en daar zou je beter staan, maar ik vergeef je, omdat ik je strijdlust bewonder.

Ik kan je niet anders dan heel veel succes wensen. Ik hoop dat jouw brief niet alleen vanuit jouw eigen principes geschreven is en dat vrije keuze niet je enige doel is. Ik hoop ook dat de politiek jouw woorden serieus neemt, maar ik hoop vooral dat ze dan ook gelijk verder kijken dan alleen een brandend huis…

Femke

Open Brief Daniël aan minister Schippers: http://www.thunderclap.it/tipped/7410/twitter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s