Prikkelbaar

spin

Als een klein insect, gevangen in het web van de gezondheidszorg. De complexiteit van alle regeltjes, zorgen soms voor situaties waar je als patiënt prikkelbaar van zou worden. Overgeleverd aan de macht van de wet en niet altijd sterk genoeg om los te rukken uit de greep van het roofdier, zonder coulance of mededogen.

Ik heb slechte aderen. In de afgelopen jaren is alles kapot geprikt en beschadigd door het gif dat erdoor stroomde om mijn leven te verlengen. Maar gelukkig was daar de oplossing. Er werd een kastje in mijn lichaam geplaatst en aangesloten op mijn netwerk. Het kastje is geavanceerd en beschikt over grote capaciteiten. Zo groot zelfs, dat hij hoge drukken kan verwerken en derhalve bruikbaar is voor het maken van scans met contrastvloeistof. Een soort hogedrukventiel dus. Maar, zoals elk systeem, vraagt dat wel om de juiste aansluitmiddelen en daarmee begint mijn strijd tegen ziekenhuis en zorgverzekering.

Vorig jaar ben ik noodgedwongen verhuisd. Van een klein ziekenhuis naar een gespecialiseerd centrum, waar ze met de nieuwste technieken werken. Althans, dat dacht ik. Ze zijn hier namelijk niet bekend met het type kastje wat ik onder mijn huid draag en kunnen de speciale naalden die ik nodig heb voor een scan, niet voor me leveren.

Op eigen initiatief, haalde ik de benodigde naald zelf in mijn oude ziekenhuis, om deze vervolgens mee te nemen naar de afdeling radiologie van het specialistisch centrum. Een omslachtige oplossing die onlangs ten einde is gekomen. Ik krijg namelijk geen naalden meer mee en de verzekering trekt er zijn handen vanaf. De naalden vallen onder het ziekenhuisbudget en zo schuiven alle partijen de verantwoordelijkheid van zich af.

Ik zit vast in het web van deals tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en leveranciers. Door deze deals, moet ik mijn kapotte aderen beschikbaar stellen. Het voelt alsof ze als een stelletje bloedzuigers hebben geïncasseerd en mij nu als een leeg omhulsel achterlaten, omdat er even niks te halen valt.

Voor mij is deze situatie onaanvaardbaar en ik ben strijdlustig in mijn acties voor gerechtigheid. Het roofdier is machtig, maar moet zijn prooi niet onderschatten. Want al lijkt het slachtoffer zwak en onbeduidend; er is altijd wel iets wat voldoende prikkelt om het beest los te maken. Dan zijn die draden van het web plotseling een stuk kwetsbaarder dan ze in eerste instantie lijken.

Advertenties

10 Reacties op “Prikkelbaar

 1. Wat een toestanden! Krijg je toevallig ook botversterkers? Mijn Zometa-verpleegkundige prikt ook mijn power-PAC aan, maar eerlijk gezegd weet ik niet welke naald ze gebruikt.

  In een van de specialistische centra in NL (die met een A) is kort geleden bij een van de Amazones voor het eerst een power-PAC geplaatst. Ik neem aan dat ze dan ook naalden voor de scans aanschaffen. Als je in dat centrum zit, mail me dan even voor meer details.

  Erg he, je denkt betere zorg te krijgen in een gespecialiseerd centrum, moet je zelf achter je naalden aan. Bizar toch.

 2. Nee Diana, ik word behandeld bij een ander centrum, Die hadden nog nooit(!!) van een power-PAC gehoord, voordat ik daar kwam. Het ‘gewone’ prikken is geen probleem, maar de hoge-druk-naalden zeggen ze niet voor me te kunnen bestellen. In mijn oude ziekenhuis liggen ze op voorraad en die mogen ze niet meer aan me meegeven…

 3. Jeetje dit klinkt een beetje als het verhaal van Diana die haar doorspoelspul zelf via de apotheek moest bestellen.
  Hogedrukventielnaalden via de apotheek een optie?

  Het blijft natuurlijk te gek voor woorden maar alles beter dan je aderen.

  Als ik iets voor je kan doen om te helpen dan zeg je het maar (informatie opzoeken, netwerken zoiets).

  Kan er nog niet bij… tjonge wat een gedoe weer…. pfff…. belachelijk…

 4. De apotheek is mijn volgende zet, maar dan moet ik ze dus wel zelf gaan betalen en ik weet ook niet zeker of dat zonder recept kan. Ik heb het er wel voor over, maar ik leg me nog niet neer bij het feit dat ik degene ben die hier zelf achteraan moet….

 5. Vanaf jan. 2012 heb ik de power port van de fa. Bard. De speciale naalden krijg ik vergoed via VGZ. De naalden zijn alleen nodig als ik een scan moet laten maken, waar meer vloeistofdruk nodig is. Zo is mij vertelt. Dus bij een botscan en ik geloof bij een PET (maar dat weet ik niet zeker, heb ik nog maar 1 keer gehad) Bij het toedienen van chemo, APD en het afnemen van bloed kan dit op de dagbehandeling gewoon met een gewone naald.
  Lees hier een stukje over het gedoe rondom het aanprikken van mijn power-PAC voor de eerste keer: http://ladydaanecht.blogspot.nl/2012/04/over-proefkonijn-zijn-en-scannen-met.html
  Als je namen van artsen wilt horen, dan hoor ik het wel hè? Sterkte meid met dit gedoe!! Liefs Diana.

 6. Wat gek Diana, want ik ben ook bij VGZ verzekerd en die zeggen dat de naalden niet onder hun verantwoordelijkheid vallen, maar door het ziekenhuis geregeld moeten worden.
  Gisteren weer gevraagd om een naald en wat schetst mijn verbazing? Ze kunnen de naalden van Bard niet voor me bestellen, maar zeggen de laatste tijd weleens vaker de port aangeprikt te hebben voor een CT. Dat deden ze dan met de dikste ‘gewone’ naald en dat ging prima. Ik blijf mijn twijfels hebben en weet ook niet beter dan dat er een speciale naald voor nodig is, maar als het goed gaat en ze het bij radiologie accepteren, laat ik het maar even zo…
  Fem

 7. Femke, ik moet morgen bloed laten prikken op de dagbehandeling. Er staat daar een doosje met naalden voor mij speciaal in de kast. Ik zal eens vragen aan de verpleegkundigen of zij weten hoe die vergoeding loopt.., maar ik ging er echt van uit dat het via VGZ ging en niet via het ziekenhuis. Het was namelijk al een strijd om een speciale poort te krijgen.
  Nu bleek twee weken geleden bij een lotgenote, (waar ik op de dagbeh. steeds naast zit) dat ze in ons ZH een ander type ‘power-pooort’ gebruiken. Maar wel met dezelfde gebruiksvoorwaarden, dat aanprikken voor CECT-scans mogelijk zijn. Ik zal bij haar ook navragen hoe het zit met haar vergoeding.
  Waarom had jij nu trouwens nu een naald nodig dan? Die heb je toch alleen nodig bij een botscan? Andere dingen kunnen inderdaad met gewone naald.

 8. Mij is nadrukkelijk gezegd dat een CT ook met de hogedruk naald moet gebeuren, vanwege de dikte en de druk waarmee de contrastvloeistof wordt ingespoten. De naald kan 5ml/sec aan en een gewone 3ml/sec. Nu willen ze in de toekomst dus toch de gewone naalden gaan gebruiken. Ik vind het prima, als dat goed gaat, maar het blijft een vreemd verhaal dat ze niet gewoon de voorgeschreven naalden voor me kunnen regelen…
  Fem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s