Respectvolle aandacht

Omdat het er alle schijn van had, dat de roze-lintjes-parade dit jaar zachtjes voorbij zou sluipen, heb ik er weinig aandacht aan besteed. Ik heb vaak gewaarschuwd voor het misleidende roze in etalages en de publiciteitsstunts in oktober. Na alle negatieve reacties op het vrolijke image van het lintje, leek de boodschap te zijn doorgedrongen en koos men voor een ingetogen campagne, waarbij aandacht centraal stond.

Zelf ben ik van mening dat aandacht het uitgangspunt moet zijn. Het roze lintje staat hier wat mij betreft symbool voor en ik draag het dan ook uit die overtuiging en om mezelf en lotgenoten een hart onder de riem te steken.

Borstkanker heeft namelijk niks te maken met glamour. Het is pijn, verdriet, angst en onzekerheid. Het is een ziekte die veel kapot maakt die niet overwonnen kan worden met positiviteit. Want hoe hard ik ook vecht en hoe positief ik ook ben; ik zal altijd de verliezer blijven. Ik ben mijn borsten kwijt en alle zekerheid over mijn toekomst.
Goedbedoelde acties op de social media, slaan de plank volledig mis. Want ik heb geen behoefte aan het zien van mooie borsten. Ik wil ook niet weten welk drankje er het meest favoriet is of waar iedereen naartoe gaat, op vakantie. Dit soort mededelingen schijnen bedoeld te zijn om aandacht te vragen voor borstkanker, maar dragen maar weinig bij aan de daadwerkelijke bewustwording.

Daarom ben ik blij dat oktober weer achter ons ligt. Dan kunnen we weer over naar de orde van de dag. Geen vage statussen meer op Facebook en geen vrolijke borstpartijen om mij te confronteren met mijn eigen verminkingen. En wie toch goed wil doen, hoeft niet tot volgend jaar te wachten. Geef je omgeving ook na oktober de aandacht en een luisterend oor of doe een donatie. Vertel niet welke kleur bh je draagt, maar toon je respect door een kankerpatiënt in zijn of haar waarde te laten.

Postiljon/Dichtbij 1-11-2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s