Kinderlogica

Ooit hoorde ik het verhaal van een vastgelopen busje. Het busje stond klem onder een brug en alle hulpdiensten waren ter plaatse om het gênante ongelukje ongedaan te maken en de bus uit zijn benarde positie te bevrijden. De oplossing kwam van een meisje van zes, dat voorbij liep en voorstelde de banden een stukje leeg te laten lopen.

Soms kan de logica van een onbevooroordeeld kind, een verademing zijn of de oplossing bieden die al die tijd binnen handbereik lag, maar we zelf niet gezien hadden omdat we te druk waren met het zoeken naar een moeilijke uitweg. Een kind denkt niet in problemen, maar in oplossingen en als het dan toch problemen tegenkomt, stelt het de meest bijzondere vragen.

“Mama, als ik straks honderd ben, groei ik dan helemaal tot aan het plafond?” of: “Aan de andere kant van de wereld kunnen ze niet in een cabrio rijden, want daar rijden ze ondersteboven, dus dan vallen ze eruit he mam?”.

Een meester is een ‘jufmeneer’ en alle boeven wonen in de gevangenis. Als je geen geld meer hebt, dan haal je gewoon nieuwe uit de flappentapper en als de koe geen melk meer heeft, haalt de boer gewoon een pak in de supermarkt.
Wat lijkt het me heerlijk om de wereld te zien vanuit het perspectief van een kind. Een wereld waarin onverklaarbare dingen geen uitleg nodig hebben en waar alles onzichtbaar is, zolang je het niet zien kan. Een wereld zonder grote zorgen en waar er altijd iemand is om je tegen gevaar te beschermen.

Helaas worden kinderen ook groot en leren ze de realiteit van het leven vroeg of laat kennen. Ze worden wijzer en zoeken naar oplossingen voor vragen waar wij het antwoord niet op weten. Maar tot die tijd kunnen ze gelukkig wel zorgeloos genieten en kunnen wij slechts delen in hun vreugde door ons af en toe eventjes te verplaatsen in hun wereld.

Postiljon/Dichtbij 25-10-2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s