Troost en eerlijkheid

 

Het is zo makkelijk om iemand te feliciteren met een verjaardag of behaalde resultaten. Het is een blijde boodschap, met soms misschien een tikkeltje afgunst, maar simpel uit te spreken. Gelukwensen kennen geen schroom en er zullen maar weinig mensen zijn die er moeite mee hebben deze te ontvangen.

Complimentjes zijn hetzelfde. Toch weet ik zeker dat er meer mensen zijn die er moeite mee hebben ze te ontvangen. Persoonlijk weet ik me soms geen houding te geven als iemand mij complimenteert over hoe ik in het leven sta en wat ik hiermee bereikt heb. Het voelt wel als een prestatie, maar die is dan weer zo persoonlijk dat ik niet altijd stilsta bij het effect op de buitenwereld.

Wat pas echt moeilijk is, is iemand troosten of sterkte wensen in moeilijke tijden.  Ziekte, dood en verdriet kunnen erg confronterend zijn. Die confrontatie brengt angst met zich mee of schuldgevoelens over het eigen geluk. Ondanks dat ik zelf niet bepaald in de gunstige hoek zit, betrap ik mezelf erop moeite te hebben met mensen die het slechter treffen. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk steun kan zijn, maar moet toch keer op keer mezelf herpakken als het mijn beurt is een ander te troosten.

Toch heb ik me voorgenomen deze angsten te overwinnen. Het leven is keihard en er zullen altijd mensen aan de zijlijn machteloos toekijken. Ik heb ze zien staan en weet hoeveel verdriet het kan doen als ze geen helpende hand toereiken of zich uit angst afwenden van je verdriet. Zo wil ik niet zijn, maar wat moet ik zeggen als woorden tekort schieten?

Niks zeggen is geen optie, want ik weet hoe pijnlijk stilte kan zijn. Ik doorbreek liever de stilte en geef toe dat ik zonder woorden zit. Dat geeft de ander de kans om wat terug te zeggen en te vertellen waar zijn of haar behoefte ligt, want eerlijkheid duurt nog altijd het langst.

Postiljon 20-09-2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s