Stickers plakken

 

Nu mijn kleine man van dreumes is gepromoveerd naar peuter, is het tijd geworden om hem kennis te laten maken met de gebruiken die bij deze fase horen. Het is niet alleen meer “ik ben twee en ik zeg nee”, maar vooral ook “wie is dat?” en “wat ben je aan het doen?” en bij die ontwikkeling hoort ook een aangeboren drang naar het nabootsen van volwassen gedrag.

Tijdens het boodschappen doen, wil hij graag met het kleine boodschappenkarretje rijden en als ik voor het avondeten ga zorgen, komt hij aanlopen met zijn eigen pannetjes, gevuld met plastic groenten en fruit. Hij volgt mij met zijn miniatuurstofzuiger door het huis en als zijn vader gaat klussen, wil hij daarnaast spelen met zijn eigen boor en hamertje-tik.

Tot voor kort had hij nog geen enkele interesse in ons toiletgebruik en voelde zich compleet op zijn gemak in zijn luier. Het leek hem totaal niet te storen als deze verzadigd aan zijn billen hing en soms vreesden wij dat hij een laatbloeier zou zijn op het gebied van zindelijkheid.

Maar het tij lijkt nu gekeerd. Door hem zijn eigen nattigheid te laten voelen, is hij zich bewust geworden van het nut van zijn luier en dat heeft zijn nieuwsgierigheid gewekt. Met een paar kleine aanpassingen voorkomen wij dat hij met zijn kleine billetjes het toilet in kan zakken en sinds een weekje passen wij het, totaal pedagogisch verantwoorde, beloningssysteem toe.

Voor elk geslaagd bezoekje een sticker op een groot wit vel aan de deur en bij vijf stickers een klein cadeau. Buiten de vertrouwde omgeving van thuis, twee stickers en bij een dag zonder luier een extra beloning in de vorm van een plasdiploma.

Al heel snel heeft hij het spelletje door en binnen een paar dagen is het papier volgeplakt. Op wat kleine ongelukjes na, is hij klaar voor deze nieuwe fase en daarmee heeft hij zijn peuterstatus officieel bevestigd.

 

Postiljon 18-08-2011

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s