Tandpansta

 

Met de groei van onze kinderen, veranderen rituelen en passen we gewoontes aan, aan de ontwikkelingen waar ze zich in bevinden. Onze dochter is een boekenwurm. Ze verslindt alles wat letters heeft en we zijn sinds enige tijd reguliere bezoekers van de bibliotheek om in haar leesbehoeften te voorzien. Ook onze zoon heeft het plezier van het lezen ontdekt en daarmee zijn onze bedrituelen in een nieuwe fase terecht gekomen.

Wanneer we klaar zijn met eten, start de routine. De tafel is afgeruimd en we zijn klaar om de trappen naar de slaapkamers te bestijgen. Onze dochter vertrekt als eerste. Ze wast zich, poetst haar tanden en duikt in bed met haar laatste aanwinst. De kleine man maakt een spelletje van het trappenlopen. Eenmaal boven, hijsen we hem in pyjama en krijgt hij zijn laatste verschoning.

Gezeten op de commode, mag hij zijn tanden poetsen met papa’s elektrische tandenborstel. Dat het handiger is om dit apparaat pas aan te zetten, nadat hij het in zijn mond heeft gestopt, is hem wel bekend. Het spetteren van tandpasta bezorgd hem echter steeds weer een lachstuip waar wij op onze beurt weer enorm van genieten, dus we laten hem begaan.

Eenmaal klaar en weer schoongepoetst, klimt hij in eerst nog op de ladder van het bed van zijn zus om een nachtkus te halen. Zijn eigen bed ligt vol met boekjes en meneer weet heel goed wat er nu gaat komen. Papa moet Jip en Janneke lezen en mama een boekje over verdwijnende bijtjes. Hij kent de verhaaltjes al bijna uit zijn hoofd, maar dat mag de pret niet drukken. Tijdens dit ritueel kronkelt hij door zijn bedje en zien we hem geleidelijk tot rust komen. Onze dochter legt ondertussen haar boek weg en alle lichten gaan uit. Een knuffel en een lading kusjes en het nieuwe ritueel is compleet.

Wij poetsen de tandpasta van onze kleren en beginnen blij aan een rustige avond…

 

 

Postiljon, 19-05-2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s