Bedrituelen

 

Zodra de laatste hap van het avondeten is weg gekauwd, komt bij de avondspits op gang. Het spitsuurtje na het eten vraagt om een goede organisatie en daarbij is een goede taakverdeling onmisbaar.

Mijn dochter ruimt de vaatwasser in, terwijl de kleine man nog even speelt met de restandjes eten op zijn bord. De rommel die hij daarmee maakt, mag hij zelf met een doekje van de tafel vegen en dat is het startsein voor de hond om de grove kruimels van de grond te halen. Na een kwartiertje spelen, gaat mijn dochter naar boven om zich te wassen en haar tanden te poetsen en maken wij aanstalten om haar te volgen. Met een eigenwijze uk duurt de trapreis iets langer, dus tegen de tijd dat we boven zijn, is de badkamer weer vrij en kan de badpret beginnen, terwijl de kleine meid in bed een boekje leest.

Eenmaal afgedroogd en in pyjama gehesen, mag meneer zijn eigen tandjes poetsen en start het ritueel voor het slapen gaan. Een liedje, het licht uit en wel honderd kusjes. Twee knuffels- elk op één schouder- en nog één handkus. Muziekdoos aan en dan een deur verder voor een korte voorlees sessie. Het muziekje uit de speeldoos is inmiddels gestopt en er komt geen geluid meer uit de kamer van onze zoon. We praten nog even kort na over de afgelopen dag en spreken af wat onze dochter de volgende ochtend in haar schooltas moet stoppen. Er volgt nog een kus en het licht gaat uit.

Beneden is de vloer schoon en de tafel leeg. Onze avond kan beginnen, dankzij deze kleine investering en de samenwerking tussen haard en huis. We genieten van de rituelen rondom dit hectische tijdstip. Want naast een stukje rust, biedt het ook een stukje saamhorigheid en “qualitytime” . Dankzij de avondspits ,maken we tijd voor onszelf en dat is een grote investering in het geluk van ons allemaal.

 

Postiljon 11-11-2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s