Praatjesmaker


Deontwikkelingsfase waar mijn kleine man nu inzit, gaat gepaard met een enormegroei van zijn woordenschat. Het tempo waarmee hij woorden oppikt en uitspreektis haast niet bij te houden en we moeten onszelf vaak de mond snoeren om tevoorkomen dat hij verkeerde woorden opneemt in deze razendsnelle ontwikkeling.

alleswat we tegen hem zeggen, wordt gekopieerd en zinnetjes bestaan allang niet meeruit slechts één lettergreep. Nu zijn de woorden “nee”, “niet” en “nou” wel hetmeest favoriet, maar sinds hij ontdekt heeft dat hij zijn wensen kenbaar kanmaken, zonder alleen zijn wijsvinger te gebruiken, maakt hij dankbaar gebruikvan hetgeen hij dagelijks leert.

Aan deeettafel zet hij zijn wensen kracht bij door zijn beker toe te schuiven en keihard“Melk drinken” te roepen. “Eten niet”, gebruikt hij om duidelijk te maken dathet menu hem niet aanstaat en “Stoel uit, lopen” is het teken dat hij zich vantafel wil excuseren.

Somsziet hij er een spelletje in om een nieuw geleerd woord steeds opnieuw uit tespreken en zo hebben wij het concept “woord van de dag” bedacht. Het zijnvooral de woorden met meerdere lettergrepen die hij blijft repeteren, dus makenwij er een sport van om steeds een leuk woord aan te leren voor dit dagelijksespelletje. Inmiddels zijn “boerderij”, “dennenappel”, “olijfboom”, “volleybal”en “parasol” de revue al gepasseerd. Niet bepaald nuttige woorden, maar welontzettend vermakelijk om het hem te horen uitspreken.

Sommigewoorden vormt hij uit zinnetjes. Zo comprimeert hij een zin tot nieuwewerkwoorden en roept hij enthousiast “Ijseten”, zodra we de plaatselijkeijssalon passeren.

Hijweet heel goed wat hij wel en niet wil en dankzij zijn ontwikkeling kan hijzijn wensen steeds duidelijker kenbaar maken. Zijn karakter ontwikkelt mee metzijn woordenschat en zo lijkt het individu in hem geboren. Wij kunnen hemsteeds minder wijsmaken omdat hij zelf wijs wordt en gebruik maakt van alleindrukken om hem heen. Hij wordt zich bewust van zijn omgeving en ziet wanneereen ander pijn heeft. Hij weet waarmee hij ons kan paaien en dat kusjes eengoed medicijn zijn bij de builen die hij oploopt.

Onzekleine man is duidelijk klaar voor de volgende stap en ontdekt de kracht vancommunicatie. Hij is geen baby meer, maar een dreumes. Hij is een peuter inontwikkeling en hard op weg om een echte praatjesmaker te worden.

 

Postiljon 12-08-2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s