Hoofdzaken

 

Na een zonnig dagje strand of zwembad in de auto stappen is absoluutgeen pretje. Buiten is het al behoorlijk warm, maar in de afgesloten ruimte isde temperatuur tot ongekende hoogte gestegen. De hitte komt je tegemoet bij hetopenen van de portieren en bij het plaatsnemen op een stoel bestaat het risicoop lichte brandwonden. Het stuur kookt en de adem wordt je ontnomen, zodra jede hete lucht opsnuift.

Zelfs met alle ramen open, stijgt de temperatuur in onsstalen ros binnen enkele minuten tot een dodelijk kookpunt en toch zijn er nogsteeds mensen die denken dat hun trouwe viervoeter zich staande kan houden indeze hitte.

Elk jaar lees ik weer de berichten van domme baasjes diedenken dat het doen een klein boodschapje ongevaarlijk is.  Even snel wat vlees voor de barbecue of eenkratje bier voor de visite. Het lijkt onschuldig, maar kan het verschilbetekenen dat de gezinssamenstelling drastisch kan veranderen.

Hijgend en met de tong uit de bek, hapt de hond naar adem.Zweten kan niet en lichaamswarmte kan slechts worden afgevoerd via bek ofpootjes. Het warme zuchtje wind dat binnenkomt via het dakraam, is voldoende omhet arme beest hoop te geven. Hij vecht voor zijn leven in een ongelijkestrijd, veroorzaakt door ondoordacht gedrag van het baasje waar hij zo opvertrouwd. Waar wij gebukt gaan onder de warme deken die de zomer brengt, zaktde hond door zijn poten omdat we geen rekening houden met zijn beperkingen.

Ondanks alle waarschuwingen en goede bedoelingen, vallen erelk jaar weer slachtoffers. Veelal onbedoeld en met veel verdriet tot gevolg. Hetkan niet vaak genoeg gezegd worden en daarom gebruik ik deze gelegenheid om hetnogmaals te benadrukken.

Honden hebben het zwaar bij deze temperaturen en zittenliever in koelte. Een wandelingetje in de ochtend en even lekker rennen, zodrade zon onder gaat. Geen uistapjes met de auto als dat niet nodig is en de hondthuislaten voor de boodschappen. Een grote bak water om de dorst te lessen envoldoende schaduw in de tuin.

Het hele jaar door geven ze ons onvoorwaardelijke liefde endie trouw mag best beloond worden met een beetje meer begrip. Geniet lekker vanhet mooie weer en houdt het hoofd koel. Niet alleen dat van jezelf, maar ookdat van het trouwe maatje dat je gezin aanvult en compleet maakt!

Postiljon 15-07-2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s