Tweeëntwintig man en een bal


Nederlandvoert oorlog. Niet alleen de prijzenoorlog van supermarkten dit keer, maar wel eenoorlog waarbij de loyaliteit van kinderen de inzet is. Met juichbandjes,go-go’s, beessies, handjes en  bungelsvechten ze om klanten en maken ze slim gebruik van de kinderlijke onschuld.

Nietalleen de kinderen worden getroffen door deze oorlog want ook de volwassenOranjefan is doelwit in de strijd. Pletterpetten, vuvuzela’s en oranje slingersvullen de schappen in winkels en bierfabrikanten vechten om aandacht.

Reclamesop televisie en radio schreeuwen om het hardst voor oranje en zonder een vlagaan de voorgevel, tel je niet meer mee.

Demooie dames in oranje jurkjes sieren de tribune en de oordopjes tegen hettoetergeweld zijn niet aan te slepen. Slimme mediastunts overheersen denieuwsberichten en het hele bedrijfsleven pikt een graantje mee van de hyperondom dit volksfeest.

Nederlandvoert oorlog en is tegelijk op een soort vredesmissie. Op grote schermen kijkenwe, samen met vreemden, naar het spektakel dat zich op verre afstand afspeelt.Alle amateur bondscoaches van het land discussiëren over slecht genomenpenalty’s en hand in hand volgens we de prestaties van “onze jongens”. Weproosten op de overwinningen en delen het verdriet om gemiste kansen.

Volwassenmannen veranderen plotseling in kleine jongens en hangen zichzelf vol metbeessies en go-go’s. Ze beschilderen hun gezicht met vlaggetjes, dragen eenpletterpet en vliegen vreemden in de armen uit blijdschap, bij elk doelpunt dater valt.

Desfeer die deze tijd met zich meebrengt is bijna aandoenlijk. Gezamenlijk wordenstraten mooi versierd en buren maken nader kennis . De verkiezingen verdelenhet land, maar voetbal brengt tijdelijke verbroedering. Als dat het resultaat isvan een spel, waarbij tweeëntwintig mannen op een veld de bal najagen, vraag ikme af waarom het zo moeilijk moet zijn om onenigheden in de politiek opzij tezetten.

Waarombrengt voetbal voor Nederland saamhorigheid en waarom voeren we oorlog tijdensde wedstrijden van lokale clubs? Waarom kunnen we de sfeer van het WK nietvasthouden en politieke onenigheden niet oplossen?
Misschien is dat wel omdat we zoeken naar een uitvlucht voor de problemen dieons land heeft.

Deverdeeldheid hangt boven ons hoofd en we hebben nog een lange weg te gaan, eerwe verschillen kunnen oplossen. Tot die tijd hullen we ons in het oranje, latenwe de politiek links liggen en laten we zien waarin een klein land groot kanzijn!

 

 Postiljon 24-06-2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s