Kletskousen

Een groot deel van een mensenleven bestaat uit zelfontwikkeling. Al vanaf het prilste begin van ons leven ontwikkelen we al onze vaardigheden om uit te groeien tot individuen. Ons uiteindelijke imago wordt bepaald door het tempo waarin we leren en de keuzes ie we maken voor onze persoonlijke groei. Deze groei wordt dan weer bepaald door sociale contacten, persoonlijke beslissingen, school en omgeving. Het tempo waarin we onszelf ontwikkelen ligt voor iedereen anders en het doel wat we als persoon zullen bereiken, hangt voor een heel groot deel af van onze eigen inzet.

De mens is van nature nieuwsgierig en een groot voorbeeld van deze nieuwsgierigheid maakt al enkele maanden mijn omgeving onveilig.

Zijn inzet is fenomenaal en zijn ondernemersgeest is werkelijk onvermoeibaar. Dagelijks krijgen alle kasten een grondige inspectie en voedt hij zijn honger naar kennis door de inhoud van mijn koelkast opnieuw te rangschikken. De boter verdwijnt in de prullenbak en zijn lego staat naast de melk. Dat is zijn strategie en leerschool en zo leert hij ook de dingen bij naam te noemen want wat is er nu leuker dan een reactie van zijn omgeving op te wekken met dit eindeloze spel.

Zo is “Nee” het woord dat hij momenteel feilloos beheerst en groeit zijn woordenschat met de dag. Naast “papa” en “mama”, noemt hij nu ook zijn zus bij haar naam en heten al onze huisdieren tegenwoordig “Poes”.  Een bal is een “bal” en een auto heet “Prrr”. Alles met een handvat is een “tas” en als wij de deur uit gaan roept hij hard om zijn “jas”. Zo wordt de communicatie steeds beter en kan hij zijn wensen nog duidelijker kenbaar maken.  Dit laatste beseft hij maar al te goed en als wij hem niet begrijpen, uit hij zijn frustratie middels een luid gegil.

Terwijl hij werkt aan zijn woordenschat, werken wij aan zijn ontwikkeling. Wij zijn de omgeving die zijn persoonlijke groei kan beïnvloeden en dat is een behoorlijke verantwoordelijkheid. Door te zoeken naar een balans en hem de juiste woordkeuze te bieden, kunnen wij hem helpen om een mooi individu te worden. Hij is een belangrijk onderdeel van onze toekomst en het is een gunst om zijn groei te mogen volgen. Zijn ontwikkeling volgen is een groot genot en al heeft hij momenteel vaak het hoogste woord, elk woord dat hij leert is een stapje vooruit in zijn weg naar volwassenheid.

 

  Postiljon 11-02-2010

Advertenties

Een Reactie op “Kletskousen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s