Kerstmenu

Het samenstellen van een mooi kerstdiner is een kunst. Zorgvuldig kiezen we een hoofdgerecht en passen daar het voorgerecht en dessert op aan. Twee keer vis is geen optie, maar gelukkig is rode wijn bij vis weer toegestaan. Ook de voorbereidingen vergen veel tijd en ik heb al eerder geschreven hoe de verhoudingen tussen bereiding en consumptie liggen.

Als je acht jaar bent, is alles veel simpeler. Je maakt je eigen favoriete hapje klaar en neemt dat mee naar school. Daar wordt dan een kerstdiner geserveerd wat bestaat uit een bonte collectie. Kinderen geven niet om combinaties, zolang de gerechten allemaal lekker zijn.

Zo bestaat het menu van mijn dochters kerstdiner uit knakworstjes, kippetjes, pizzapuntjes, vlaflip, chocolademousse, pasta, stokbrood met smeersels, appelflappen, lasagne, kroepoek, plakjes komkommer en blokjes kaas. Bij dit diner wordt rode limonade en appelsap geschonken. Hier is duidelijk geen sprake van een uitgebalanceerd schijf-van-vijf samenstelling, maar de gezelligheid is er zeker niet minder om.

Het buffet staat klaar en de kinderen komen in hun beste outfit de mooi versierde klas binnen. De tafels staan in een lange rij en zijn mooi gedekt met een bonte verzameling servies. Ook hier heeft elk kind zijn steentje bijgedragen want het allegaartje aan borden staat op zelfgemaakte placemats en worden verlicht door nepkaarsjes in mooi geknutselde lampionnetjes.

Ook de kleding van de kinderen getuigt ook van de ware kerstspirit. Haren zijn ingevlochten en er zijn heel wat glimmers tevoorschijn getrokken. De jongens charmeren de meisjes met hun chique bloesjes en een enkeling heeft zelfs zijn colbert uit de kast getrokken.

Tijdens het beluisteren van kerstliedjes, genieten de kinderen van de gezelligheid en de aparte smaakcombinaties. Zij geven niet om de samenstelling van hun diner en smullen van al het lekkers wat ze zelf hebben gemaakt.

Waarom maken wij ons toch zo druk om de juiste tafelwijn, als het zonder al die poespas net zo gezellig is?

Kinderen zijn een goed voorbeeld voor wat de feestdagen ons te bieden hebben. Zij kijken verder dan de samenstelling van het menu en proeven de sfeer, zonder culinaire hoogstandjes.

Kerst is er om te delen met de mensen die je graag ziet. Het samenzijn is belangrijker dan het eten en ik dank mijn lieve kinderen voor deze wijsheid. Door af en toe de wereld door hun ogen te bekijken, ziet deze er plotseling een heel stuk simpeler uit. Zo ook mijn kerstmenu dit jaar…

Postiljon 24-12-2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s