Erfgoed

Inspiratie is overal. Met een schoolgaande dochter, een zoon in de ontdekkingsfase, twee honden en alles wat er bij mijn gezin komt kijken, komen ideeën aanwaaien als bladeren in de herfst.

Mocht mijn doorgaans hectische bestaan dan toch nog even in rustiger vaarwater komen, dan is er altijd nog het dagelijkse nieuws of een scala aan ergerniswekkende reclames op televisie. In mijn leven is zelden gebrek aan inspiratie en ik geniet van het observeren en absorberen van mijn omgeving. Soms is het een opmerking van mijn dochter of één van haar vriendinnetjes en soms brengt een nieuwsbericht  mijn gedachtegang in beweging.

Als dan het eerste zetje is gegeven, volgt een proces, waarbij mijn hersenspinsels zich omvormen tot letters en zinnen. Dit alles gebeurd onzichtbaar voor anderen, maar in mijn hoofd is het een drukte van jewelste. Ideeën buitelen over elkaar heen en zinnen roepen om het hardst om gebruikt te worden. Het proces kent geen pauze en soms werken mijn hersenen aan wel drie verhalen tegelijk. Pas als het geluid in mijn hoofd de complete chaos heeft bereikt, gun ik mezelf de rust om aan mijn laptop te gaan zitten. Dan pas krijgen mijn woorden de kans om uit de beperking van mijn hoofd te ontsnappen.

Alle zinnen die in mijn gedachten zijn gevormd, vinden een uitweg via mijn vingers op het toetsenbord. Dit proces wijkt af van het verwachtingspatroon. Wel honderd zinnen zweven door mijn hoofd, terwijl ik er slechts enkele toepas. Vanaf het moment dat mijn vingers het toetsenbord beroeren, gaat mijn verhaal een eigen leven leiden. Al schrijvende vormt het verhaal zichzelf en blijft slechts de kern van mijn inspiratie in stand. Zelfs de afloop is totaal niet te voorspellen. Een titel vormt vaak wel een leidraad voor mijn verhaal en staat al vast voordat ik ook maar één letter heb geschreven, maar soms bepaalt het proces in mijn hoofd, het verdere verloop en einde.

Een simpele vraag als hoe ik elke week wat nieuws op papier kan krijgen, vormt zich onbewust weer tot column en na een paar dagen spoken in mijn hoofd is dit het resultaat. Zonder dat ik wist waar deze vraag mij zou brengen, bracht het mij aan het denken en gaf het mij weer nieuwe inspiratie. Er zijn nog voldoende ontwikkelingen in mijn leven te beschrijven, maar deze week sta ik even stil bij de ontwikkeling van mezelf en mijn gedachtegoed.

Postiljon 04-06-09

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s