Evolutionair

Volgens de eeuwenoude evolutietheorieën stamt de mens af van de apen. Iedereen is wel bekend met deze theorie, maar de praktijk van dichtbij meemaken is dan weer een geheel nieuwe ervaring.

Van het achteruit kruipen is mijn kleine wereldburger inmiddels doorontwikkelt naar een vooruitgaande beweging. Sinds hij door heeft hoe hij op handen en knieën de wereld kan ontdekken, is in mijn huis niks meer veilig. Met traphekjes en veiligheidshaakjes, bakenen wij zijn territorium af om zijn nieuwe bewegingsvrijheid in goede banen te leiden. Nu hij ook nog aan het oefenen is in de opwaartse beweging, is de evolutie plotseling heel dichtbij. De spijlen van de traphekjes zijn daarbij een handig hulpmiddel. Met heel veel inspanning toont hij vol trots zijn prestatie. Met wiebelige benen staat hij op zijn kleine teentjes te glunderen als het hem weer eens is gelukt de wereld van grotere hoogte te bekijken. Stapje voor stapje ontdekt hij meer mogelijkheden om dit kunstje uit te voeren en inmiddels heeft hij het nut van de salontafel ook ontdekt. Nu kan hij de bloemen van dichtbij bewonderen en zijn afstandsbediening en telefoons binnen handbereik. Niks in huis is meer veilig voor zijn grijpgrage handjes en ik heb er een dagtaak aan om te voorkomen dat hij zich bezeerd tijdens zijn halsbrekende capriolen.

Leren is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Dat eerste is hier momenteel aan de orde van de dag. Zijn motoriek gaat nog niet helemaal gelijk op met zijn evolutie dus worden er heel wat troostende pijn-kusjes uitgedeeld op zere bolletjes en pijnlijke billen.

Wat volgens de theorieën een proces van eeuwen is geweest, wil mijn kind binnen enkele maanden doorlopen. De eerste stap naar zijn persoonlijke evolutie lijkt gezet en hij is hard op weg naar zijn eigen eerste stapjes. Als moeder ben je uiteraard trots op deze snelle ontwikkeling, maar kost het ook heel wat energie om deze plotselinge vooruitgang goed te begeleiden.   

Op handen en knieën volg ik zijn stapjes en ben ik getuige van de enorme intelligentie van de mens. Het snelle leerproces van het op de juiste manier plaatsen van handen en voeten is wonderbaarlijk. Wat de aap heeft moeten doorlopen om zich tot mens te ontwikkelen, zet je als moeder weer met beide benen op de grond. Het wonder van de evolutie is groot, maar de evolutie van je eigen kind is grootser dan wat dan ook. 

Postiljon 23-04-09

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s