Wensdromen

Kleine meisjes hebben grote wensen. Zo had mijn dochter jarenlang de ambitie om later als prinses door het leven te gaan. Naarmate ze ouder wordt, veranderen haar carrièrewensen. Met leeftijd komt het besef van realiteit en passen dromen zich aan, aan de mogelijkheden die haalbaar lijken. Op haar verlanglijstje staat nog steeds een toekomst als kunstenares en dierenarts, maar ziet ze zichzelf niet meer als balletdanseres. Sinds ze een broertje heeft, is ook het moederschap een optie geworden. Wel wil ze als moeder kunnen blijven werken dus wordt er nagedacht over een potentiële vader. Wie denkt dat dit romantisch is, komt bedrogen uit.

Haar vriendinnetje uit de klas heeft haar toekomstige levenspartner al gekozen en stemt haar toekomst af op zijn wensen. De achtjarige buurjongen en klasgenoot is nog veel te druk met voetbalplaatjes om na te denken over hoe hij zijn gezin later moet onderhouden. Zijn verloofde ziet hierin geen enkel probleem. Zij past zich aan en zoekt haar toekomstdroom in de beter betaalde beroepen. Een carrière als architect of brandweerman lijkt haar de beste optie. Dokter worden wil ze ook wel, mits er geen bloed aan te pas komt want  dat vindt ze toch wel weer een beetje te ver gaan. Hoe ze de financiën gaat regelen staat ook al vast. Zij zal de beurs beheersen en voor het aanschaffen van nieuwe voetbalplaatjes en speelgoedtreinen mag haar verloofde zich tot haar wenden. Zij zal beslissen waarheen ze op vakantie gaan en hoeveel zakgeld hij mee krijgt. Het toppunt van emancipatie in zijn kleinste vorm!

Gelukkig hebben deze meiden van de toekomst nog heel wat jaartjes te gaan om hun leven te bepalen. Ze zullen ontdekken hoe relaties in elkaar steken en dat het huwelijk van hun dromen een bepaalde gelijkwaardigheid vereist om de band sterk te houden.

Mij heeft het jaren gekost om erachter te komen wat ik met mijn toekomst wilde. Na vijfendertig jaar leef ik voor het eerst in harmonie met een fantastische levenspartner en heb ik mijn carrière bepaald. Vijfendertig jaar om in te zien dat het beter is om kleine wensen te hebben en te leren genieten van geboden kansen.

Voor mijn dochter en haar vriendinnetje zal het dus nog wel even duren voordat ze hun keuzes zullen maken. Toch laat ik ze liever dromen over hun toekomst want naast kleine wensen, zijn het toch de grote dromen die van kleine meisjes grote dames maakt.

Postiljon 02-04-2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s