Sinterklaas crisis

Zelfs al is onze verwarming al jaren de vaste plek voor mijn dochter om haar schoen te laten zetten rond de Sinterklaas; elk jaar moet ik opnieuw uitleggen hoe het de pieten lukt om een cadeautje binnen te krijgen. Al meerdere theorieën hebben zich in mijn huis te ronde gedaan.

Ze kent het verhaal van de pieten door de schoorsteen maar met de verwarmingsbuizen als alternatieve route voor de pakjes invoer neemt ze geen genoegen. “Die buizen zijn veel te dun voor playmobil mama”. Ze heeft natuurlijk helemaal gelijk maar hoe moet je als moeder een logische verklaring geven voor zoiets oud -Hollands in de eenentwintigste eeuw? Paarden worden vrijwel alleen nog maar voor recreatief gebruik ingezet, veel huizen hebben tegenwoordig klimaatbeheersing en winkelen doen we veelal via de digitale snelweg.

Is de Goedheiligman wel voldoende met zijn tijd meegegaan?

Op het Sinterklaasjournaal zijn streetdansende pieten te zien die ouderwetse liedjes in een nieuw jasje steken door middel van een cover in rap-vorm. Steeds vaker laat de Sint zijn trouwe viervoeter Americo staan om vervolgens achter op een scooter de volgende locatie op zijn jaarlijkse tournee door Nederland aan te doen. Alles wijst er op dat Sinterklaas open staat voor vooruitgang.

Maar waarom heeft hij dan nog geen oplossing gevonden voor de openhaard problematiek?

Als moeder met een creatieve geest en een klein beetje technisch inzicht heb ik mij de afgelopen dagen over dit vraagstuk gebogen. De verwarmingsbuizen zijn duidelijk te dun, dus die optie valt af. De ventilatiekanalen zouden geschikt kunnen zijn, ware het niet dat de cadeautjes hier misschien wel een vreemd luchtje aan overhouden. Wat nu, als Sinterklaas beschikking zou hebben over een universele afstandsbediening voor alle voordeuren van Nederland. Een soort centrale deurvergrendeling. Handig voor als hij met de stapels pakjes zijn handen vol heeft en makkelijk te bevestigen aan een praktisch keycord.  Nooit meer vieze kleren door het roet van de schoorsteen en ook het gevaar glibberige daken is verleden tijd.

Met één druk op de knop en een korte uitleg is bij ons thuis de Sinterklaascrisis bezworen. De simpele verklaring is voor mijn dochter gelijk glashelder. De moderne technologie biedt uitkomst voor een langslepende kwestie en de logica van dit moderne snufje brengt haar geloof gelukkig niet aan het wankelen. Ook als moeder moet je blijkbaar met je tijd meegaan zelfs al gaat het om een oud-Hollandse creatieve oplossing!

postiljon 27-11-08

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s