spiegel

Helemaal tevreden over het resultaat van alle operaties ben ik nooit geweest. Mijn borsten zijn ongelijk, de littekens lelijk genezen en de linkerkant zakt als een slechte soufflé in elkaar zodra ik op mijn rug lig.

Toch is mij altijd verzekerd dat ik het optimale resultaat heb bereikt en met twee mooi ingekleurde puntjes voel ik mij sinds kort weer iets meer vrouw.

De desillusie kwam vandaag tijdens een controle bij een nieuwe plastisch chirurg. Een blik zegt soms meer dan duizend woorden en als blikken konden spreken had de goede man een boekje open gedaan. Met afkeurende ogen bekeek hij het werk van zijn collega en ik meende een blik vol medelijden te ontwaren. Van iemand, zonder enige kennis van het specialisme, had ik zo’n blik wel kunnen verwachten maar deze man leek dwars door alle mooie woorden van zijn collega heen te kijken. Hij zweeg en keek. Hij zuchtte en nam foto’s.

Even leek de grond onder mijn voeten weggeslagen en verslagen vroeg ik hem om opheldering maar als een ware diplomaat zweeg hij.

Is mij al die tijd een verkeerde spiegel voorgehouden?

Twee jaren heb ik nodig gehad om mijn nieuwe borsten te accepteren maar met één blik zakt mijn eigenwaarde en zie ik wat ik al die tijd niet heb willen zien. Het lijkt wel of ik heb meegekeken met de blik van de arts en opnieuw heb ik moeite mijzelf te bekijken.

Toch weiger ik de klok terug te draaien. Als hij niet tevreden is met waar ik mee heb moeten leren leven dan kan hij daar wat aan doen. Ik heb leren leven met mijn lichaam zoals het nu is. Mooier maken mag altijd maar mijn schoonheid zit van binnen en als ik heel goed in de spiegel kijk, vergeet ik zijn blik en zie ik mezelf.

In een overleg met mijn eigen plastisch chirurg zal hij mijn mogelijkheden bespreken. Ik wacht geduldig af met welk voorstel ze komen. Tot die tijd neemt niemand mij af waar ik twee jaar voor heb gevochten. Mijn borsten, mijn leven en mijn eigenwaarde!

Advertenties

Een Reactie op “spiegel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s