Theedoek

Als kind was ik al niet zo gek op de camera en ook nu nog sta ik gegarandeerd met onderkin, dichte ogen of een andere ondefinieerbare gezichtsuitdrukking op elke foto. Veel jeugdfoto’s van mezelf heb ik niet, maar als ik de enkele exemplaren waar ik op schitter bekijk, overvalt mij de vraag hoe ik mezelf ooit met zo’n kapsel en die outfit op straat heb durven vertonen.

Mijn moeder was creatief en maakte zelf kleding. Haar creativiteit ging ver en ooit heeft ze mij naar school gestuurd in een jurkje gemaakt van theedoeken. Dat dit jurkje me schattig stond zal ik niet weerleggen maar als meisje van acht wens je toch niet gezien te worden in kleding waar je klasgenootjes ’s avonds de afwas mee drogen. Een andere uitspatting van haar geest, was het tuinpak, gemaakt van een restant van de stof die mijn ramen in de vorm van een gordijn sierde. Na een dag in dit pak durfde ik niemand thuis uit te nodigen uit angst dat, als ze mijn kamer zouden betreden, de gelijkenis met mijn raamdecoratie zouden ontdekken.

Gelukkig is smaak aan verandering onderhevig en hoe verder ik blader in het album, hoe beter ik me ga kleden. Dat de kleding die ik later draag nog steeds niet om aan te zien is, wijt ik aan de grillen van mezelf en de invloed van Madonna en Bananarama. Kapotte broeken en gescheurde netkousen aan mijn benen en mijn nek volgehangen met foute sierraden. Onze ouders zullen zich wel hebben afgevraagd waarom we hiervoor kozen en nu ik zelf wat ouder ben betrap ik mezelf er op dezelfde vraag te stellen als ik de meisjes die mijn leeftijd van toen nu hebben, voorbij zie fietsen.

Met mobiele telefoon aan hun oor, zoeven ze luidkeels pratend voorbij, met een laag uitgesneden boot-cut broek waarboven een glimp van een stringetje zichtbaar is. Dat dit mode is begrijp ik wel maar wat het nut is van de centimeters bilnaad die soms te zien is. Is de bilnaad het nieuwe decolleté?

Jongens dragen geen riem meer in hun broek maar laten hem laag hangen zodat hun dure boxer zichtbaar is en ik vraag me af wat dit doet met de slijtage van de onderkant van hun broekspijpen.

Later zullen ze hun album bekijken en zichzelf dezelfde vragen stellen. Voorlopig volgen zij gewoon de mode en blijft hun een theedoekenjurk bespaard.

Postiljon 28-08-2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s