Tijdcapsule

De wetenschap van tegenwoordig biedt antwoord op veel levensvragen en stuk voor stuk worden onverklaarbare zaken onthuld door proefjes en berekeningen maar het fenomeen tijd zal volgens mij altijd een raadsel blijven.

Tijd kent meerdere dimensies, tijd vliegt of gaat langzaam en met geen mogelijkheid lukt het mij grip te krijgen op de klok.

Aan het begin van vier weken vakantie lijkt er ruimte te veel voor alle plannen die we hebben en schuif ik activiteiten voor me uit omdat er tijd genoeg lijkt om rust te nemen. De klok tikt langzaam en de dagen zijn oneindig. Na twee weken nadert het omslagpunt en plotseling veranderd het tellen van de dagen in aftellen op de kalender. Hoe kan het dat helft al voorbij is en we toch het gevoel hebben dat de dagen die achter ons liggen ineens zo kort lijken?

Niet alleen de dagen van een vakantie zijn onderhevig aan de wisseling van dimensie, ook het weer en de omgeving kan het tempo van de klok beïnvloeden. Een druilerige zondag kan eindeloos lijken, maar met het juiste gezelschap of een heerlijk kopje thee bij een spannende film is het plotseling weer maandag en begint de lange werkweek. Tijd op het werk neemt ook graag een loopje met je geest want eenmaal binnen gaan de wijzers spontaan langzaam bewegen. Terwijl de weg naar het werk vaak een race tegen de klok is geweest waarbij de wijzers bij elke blik op de klok een sprongetje lijken te hebben gemaakt. Een drukke dag kan de klok doen versnellen maar als het einde van een werkdag nadert doet het uurwerk zijn best om heel langzaam naar het einde toe te tikken en eenmaal thuis moet je na een ontspannen avond twee keer kijken om te beseffen dat het al veel te laat is en je eigenlijk al een uur geleden op bed had moeten liggen.

Ook wachten heeft er een handje van je hersenen op het verkeerde been te zetten. Het knipperen van de digitale klok gaat snel en er is haast geboden om je op tijd bij de balie te melden maar eenmaal binnen, lijkt het laatste kwartiertje voordat een langverwachte uitslag bekend wordt, plotseling een eeuwigheid en met het stijgen van de innerlijke spanning, daalt de frequentie van de knipperende lampjes.

Kleine kinderen groeien te snel, maar het duurt veel te lang voordat ze kunnen lopen of zindelijk zijn…. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s