Oud en nieuw

Het einde van het schooljaar nadert en na het midden en noorden van Nederland, maakt ook het westen zich op voor de grote vakantie.

Langzaam lopen de klaslokalen leeg, als ze ontmanteld worden en alle mooie werkstukken van het afgelopen jaar één voor één van de muren verdwijnen en de lokalen veranderen in kale ruimtes. Het afvoeren van al dat moois gaat gepaard met een lading goed gevulde tassen die hun weg naar huis vinden om een mooie nieuwe bestemming te krijgen op schoorsteen of toilet. Deze stroom van tekeningen en plakwerkjes bezorgd mij soms kopzorgen want eenmaal thuis is het tijd voor een strenge selectie. Voldoende plaats voor al het moois is er niet en ook al verdient elk werkje een mooi plekje, het gebrek aan lege muren en ruimte maakt dat ik een keuze moet maken uit drie tassen ijverig schoolvlijt.

Eenmaal de collectie geïnspecteerd volgt dan de missie om overtollige kunstwerkjes veilig af te voeren want tussen al het knutselwerk zitten ook stapels tekeningen en losse knipsels waar het archief geen ruimte voor biedt. Dit laatste moet zorgvuldig gebeuren want als de kunstenaar in kwestie lucht krijgt van deze criminele actie, volgen er sancties voor de cultuurbarbaar die het afvoeren op zijn of haar geweten heeft.

Behalve het afscheid nemen van cultureel erfgoed van de kinderen, staan deze laatste weken ook in het teken van het uitzwaaien van juffen en de oudste groepen. Bij mijn meisje in de klas is een heuse juffendag georganiseerd en groep acht oefent al weken op het podium om hun vertrek van school af te sluiten met een mooie musical. Na een voorstelling voor de leerlingen op school, mogen de oudsten hun getrainde stembanden laten horen voor ouders en familie.

Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar hoort bij het leven. Zo beginnen we al vroeg met het leren vooruitkijken want volgend jaar is er weer een nieuw welkom. Nieuwe juffen, nieuwe peuters, nieuwe lokalen en misschien ook wel een nieuwe klas. Nieuwe kansen om nieuwe dingen te leren en een opgeruimd lokaal met plaats voor nieuwe werkstukjes. Zo wordt ook het afscheid nemen een wijze les en leren ze, zo vlak voor de vakantie dat aan alles een eind komt maar elk einde ook weer ruimte kan bieden voor een verse start in het nieuwe schooljaar. Dag juf, dag groep acht, fijne vakantie allemaal!!

Postiljon 24-07-2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s