blauwe mannetjes

Regelmatig worden ouders geteisterd door nieuwe rages waar onze kinderen met geen mogelijkheid onderuit kunnen zonder gezichtsverlies te lijden op school en bij hun vriendjes. We zouden er eigenlijk niet aan mee moeten doen maar het gevoel van jeugdsentiment neemt vaak snel de overhand en we gaan mee in de rage omdat we misschien zelf onze rage hebben moeten missen want sommige rages zijn gewoon een herhaling vanuit onze eigen jeugd.

Zo werd er vorig jaar nog een vermogen geboden voor een mega-wuppie, hebben we moeten aanzien hoe flippo’s ooit relletjes veroorzaakten op scholen en zijn nu de smurfen onderwerp van gesprek op de basisscholen. Ze bestaan al heel wat jaartjes, wij ouders zijn er ook mee opgegroeid en al meerdere keren hebben we ze een come-back zien maken, ze blijven leuk en we “smufen ze allemaal, voordat Gargamel het doet”,al is het alleen al omdat we ze zelf zo ontzettend leuk vinden.

Voor vermogens worden er boodschappen gedaan, hele voorraadkasten volgestouwd met houdbare etenswaren om die extra smurf niet mis te lopen en zelfs nutteloze zaken worden aangeschaft in de hoop dat extra smurf die dit oplevert dan wel die ontbrekende smurf is uit de collectie van je kind.

Er ontstaan discussies over de kwaliteit van de smurfen van tegenwoordig, hele ruilmiddagen worden georganiseerd om ieder kind de kans te geven hun doos compleet gevuld te krijgen en zelfs op marktplaats verschijnen advertenties van wanhopige verzamelaars op zoek naar muzieksmurf of luilak.

Na een paar weken van smurfengekte verschijnt dan bij de kassa een bordje met de mededeling dat alle smurfen zijn gesmurfd en is het einde van deze rage in zicht. Wij hebben de collectie compleet, de overtollige smurfen geruild of weggegeven en mijn dochter speelt er nog wel mee maar verliest langzaam haar aandacht.

We hebben weer een rage overleefd en het is wachten op de volgende. De smurfen zullen nog even op hun beurt moeten wachten maar met een geschiedenis van vijftig jaar voorzie ik over een paar jaar een nieuwe opbloei van dit blauwe volkje, al  verwacht ik niet dat mijn dochters verzameling dan nog in tact is, gezien de kwaliteit waarvan de smurfen van deze generatie zijn vervaardigd. Het zal mij benieuwen wat de volgende rage ons gaat brengen want ik weet zeker dat ik niet de enige ouder ben die er stiekem van geniet om een beetje jeugdsentiment op te halen….

Postiljon 27-03-2008

Advertenties

3 Reacties op “blauwe mannetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s