hartsvriendinnen

Ze zeggen dat je familie niet voor het uitkiezen hebt maar je vrienden wel. Niets is minder waar en dat de keuze voor bepaalde vriendschappen niet altijd voorspelbaar hoeft te zijn blijkt voor mij als mijn dochter vanaf haar eerste schooldag in groep één haar keuze laat vallen op het langste meisje van de klas.

Omdat ze zelf een nogal klein uitgevallen poppetje is, zelfs de kleinste uit haar groep, is het enorme verschil tussen de meiden voor buitenstaanders vaak een onderwerp van gesprek en doet het samenzijn van de twee totaal verschillende hartsvriendinnetjes zelfs soms wat clownesk aan. Toch laten de meiden zich hierdoor niet afschrikken en ondanks het enorme lengteverschil en de scheiding van klas aan het einde van het eerste schooljaar, laten ze zich niet uit elkaar drijven. Al groeien ze qua lengte steeds verder uiteen, hun vriendschap doet ze juist meer naar elkaar toegroeien en vanaf die eerste dag spelen ze vaak samen, heb ik er een soort tweede dochter bij en deel ik die van mij regelmatig met haar moeder.

Het is een geweldig gezicht hoe groot en klein op één lijn zit en sinds een tijdje rij ik ook nog wekelijks met ze op en neer naar de balletschool waar ze samen in hun roze pakjes voor de spiegel poseren en met de tong uit hun mond oefenen op de eerste, tweede en derde positie. Zij zien het verschil niet in de spiegel, zij zien gewoon twee meisjes die het samen gezellig hebben en als ik dan naar ze kijk, geniet ik van hun plezier en vraag ik me af hoe ik dat onbevooroordeelde beeld dat de meisjes van zichzelf en elkaar hebben  kan vasthouden.

Zo jong als ze zijn hebben ze geen weet van het ideaalbeeld wat de maatschappij ons voorschotelt en de scheve gezichten die het verschil tussen de twee meiden zouden kunnen oproepen.

Maar de keuze is aan hun. Zij kiezen voor elkaar en hebben lol samen, zoals meisjes van hun leeftijd horen te hebben. Misschien moet de maatschappij daar een voorbeeld aan nemen want uiteindelijk kies je zelf je vrienden en maak je die keuze hopelijk, net als mijn meisje en haar hartsvriendin, simpelweg omdat echte vrienden geen onderscheid maken, niet oordelen maar elkaar zien om wie ze zijn en elkaar steunen door dik en dun, lang en kort, blond en donker, blank en getint maar vooral: groot en klein.

Postiljon 07 maart 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s