24 januari 2008

Namen

In de loop van een zwangerschap kom je voor meerdere keuzes te staan. Er is een onmogelijke  hoeveelheid aan keuze in wandelwagens, babykamers, wipstoeltjes, draagsystemen, beddengoed en boxen. Wil je lange boswandelingen maken? Neem een wandelwagen met grote wielen, ben je een echte shopper, neem dan een wagen met zwenkwielen die tussen de kassa’s doorpast. Dan is er ook nog de keuze uit borstvoeding of flesvoeding, een keuze die mij gelukkig bespaard blijft, wel of niet een thuisbevalling, bed of badbevalling en dan ook nog de vraag welke puf-cursus het beste bij jou, je partner en de baby past.

Één van de belangrijkste beslissingen die je denk ik moet nemen is er één die je kind voor de rest van zijn of haar leven moet dragen, namelijk de naam.

Iedereen heeft wel een bepaalde voorkeur, vernoemt de baby naar een ouder of ander familielid, pluist alle namenboekjes door op zoek naar de meest originele of verdiept zich eindeloos in de betekenis die achter een naam schuil gaat.

Er zijn mensen die hun hele leven al weten hoe ze hun kind willen noemen en sommigen hebben op het moment van de geboorte nog een heel lijstje namen waaruit ze kunnen kiezen.

Eenmaal op het kaartje afgedrukt en aangegeven bij de burgerlijke stand is het lastig deze keuze terug te draaien, dan heb je je kind getekend voor het leven en hoop je dat je er later niet op afgerekend gaat worden.

Gelukkig maakt de medische wetenschap deze belangrijke keuze een klein beetje makkelijker door vijftig procent van  je lijstje met namen onbruikbaar te maken op het moment dat je ervoor kiest het geslacht van je aanstaande kindje bekend te laten maken.

Er bestaat ook nog de kans dat partners het niet eens worden over een naam, de één sterke associaties heeft met een bepaalde naam of weigert het kind te noemen naar de schoonmoeder omdat deze relatie nu eenmaal gevoelig ligt. In dat geval is het kind gezegend met een hele lijst namen en zal het gedoemd zijn bij elk officieel document zich de blaren op de vingers te schrijven.

Mijn keuzes zijn gelukkig al gemaakt: de wandelwagen met grote wielen is het meest geschikt, de babykamer gekocht via marktplaats, wipstoeltje van de pelgrimshoeve en twee namen op mijn lijstje.

Het is dus een kwestie van afwachten wat de medische roulette ons te bieden heeft, zodat ik één naam kan schrappen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s